Sałatka chrzanowa
Składniki:
1 mały słoik tartego chrzanu
25 dag. żółtego sera
5 jajek ugotowanych na twardo
2 kwaśne jabłka
1 puszka kukurydzy lub zielonego groszku
kilka łyżek majonezu
sól, pieprz
posikana natka pietruszki i posiekany szczypior
Przygotowanie: Chrzan, kukurydzę lub groszek osączyć z zalewy. Ser, jajka i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tarte jabłka skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wszystkie składniki wsypać do miski, dodać chrzan, majonez, zieleninę, doprawić do smaku i wymieszać. Miskę postawić w chłodnym miejscu, aby się smaki przegryzły.
Porada: Do środka sałatki można dodać posiekaną rzeżuchę. Gotową sałatkę można podawać do szynki, białej kiełbasy lub jajek.
Zapiekane jajka
Składniki na 6 porcji:
1 płat gotowego ciasta francuskiego
kilka kawałków suszonych pomidorów w oleju
garść świeżego szpinaku
6 jajek
sól, pieprz
posiekana zielenina (pietruszka, szczypiorek, koperek)
pokrojona w kostkę wędzona wędlina
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wgłębienia metalowej formy na 6 muffinek wysmarować olejem z suszonych pomidorów. Z ciasta francuskiego - po rozmrożeniu - wyciąć 6 okręgów i wyłożyć nimi każdą foremkę tak, aby końce ciasta wystawały ponad formę. Na ciasto położyć kilka liści szpinaku, kawałki pomidorów i posiekaną wędlinę. Ostrożnie wbić jajka. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok. 12 - 15 minut (tak by białko się ścięło a żółtko pozostało płynne). Po wyjęciu z piekarnika okroić nożem koszyczki z ciasta, wyłożyć na talerz, posypać zieleniną.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?