Znane „kulinarne” małżeństwo - Barbara i Piotr Adamczewscy – znów ugotowali dla nas mnóstwo potraw. Najpierw naturalnie posmakowali je podczas swoich licznych podróży. Potem – dosłownie – ugotowali, by z czystym sumieniem móc je nam zaprezentować i polecić. Tym razem są to smaki starego kontynentu. Znaleźli je i przechowali w pamięci w rozmaitych restauracjach i barach, na bazarach, w portach rybackich i winnicach, w piekarniach i zwykłych domach. Jak zawsze u Adamczewskich to o wiele więcej niż spis potraw i sposobów ich przyrządzenia. To także wykład o kulturze i historii Europy. Wreszcie spis ciekawostek, nie tylko kulinarnych. Jeśli więc wybierają się Państwo na przykład na wakacje do Portugalii, to można dowiedzieć się z tej książki, że daniem firmowym miejscowej kuchni są potrawy z dorsza. Podobno każda gospodyni zna tyle przepisów na potrawy z dorsza, ile jest dni w roku. Po to, by nie znudziły się mężom, którzy łowiąc głównie dorsze, przynosili codziennie do domu to, czego nie udało im się sprzedać. Podstawowym daniem był więc dorsz…Adamczewscy polecają portugalskiego dorsza w papilotach.
I tak snują opowieści kulinarne, przyglądając się kuchniom całej Europy. A za ich sprawą my także nabieramy apetytu na jedzenie i zwiedzanie. Dodatkowym atutem jest staranne wydanie tej ciekawej książki.
Barbara i Piotr Adamczewscy, Wędrówka po stołach Europy, Nowy Świat, cena 44,90 zł.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?