Mielone z jagnięciny składające się głównie z mięsa wołowego i drobiowego, wołowina udająca cielęcinę, przeterminowane o ponad pół roku wędliny – to tylko niektóre z nieprawidłowości wykryte podczas kontroli lokali gastronomicznych funkcjonujących na terenie Wielkopolski.
Na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów inspektorzy wzięli pod lupę 12 wybranych lokali gastronomicznych, oferujących dania kuchni zagranicznych, znajdujących się na terenie Wielkopolski. Odwiedzili placówki m.in. w Poznaniu, Kole, Koninie, Turku Kaliszu, Ostrowie Wielkopolskim, Lesznie i Kościanie.
– Szczególną uwagę zwrócono na rzetelność obsługi klientów, przestrzeganie prawidłowych warunków przechowywania produktów, terminy ich ważności, jakość oferowanych wyrobów kulinarnych i napojów – zaznacza Maciej Przybylak, rzecznik WIIH w Poznaniu. I dodaje: – Niestety, wyniki kontroli nie napawają optymizmem.
W 10 lokalach na 12 skontrolowanych stwierdzono nieprawidłowości.
Jakie stwierdzono nieprawidłowości? Jakie kary nałożono na nieuczciwych właścicieli? O tym przeczytasz w artykule w serwisie Plus:
Czym nas karmią restauracje w Wielkopolsce? Można stracić apetyt
***
Najpopularniejszy podróżnik kulinarny w Polsce Robert Makłowicz zdradził, że będąc za granicą wcale nie trzeba wydawać fortuny, żeby dobrze zjeść. Kluczem jest to, by wybierać miejsca, gdzie jedzą miejscowi, a nie wymyślne restauracje. - Oni zawsze chętnie odpowiedzą. W kwestii dobrego jedzenia, ludzie pod każdą szerokością geograficzną są niezwykle otwarci - powiedział.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?