Nikomu na naszym terenie nie trzeba specjalnie mówić, czym jest gzik i dlaczego jest tak wyjątkowy. Ta tradycyjna potrawa, przyrządzana jest ze zmielonego twarogu, który następnie urabia się z dodatkiem śmietany, cebuli oraz soli na jednolitą masę. Tak przyrządzony gzik podawany był i jest nadal jako dodatek do ziemniaków w mundurkach, najczęściej w postne piątki.
– Nazwa gzik, używana powszechnie w regionie dla określenia tak przyrządzonego sera, utrzymuje się także i dzisiaj. Pokrojona cebula jest obecnie często zastępowana szczypiorkiem. Niektóre gospodynie dodają także pokrojoną rzodkiewkę, koperek, a jako przyprawę również pieprz czarny mielony. Ziemniaki jedzone jako dodatek obecnie już dość rzadko gotuje się w łupinach. Gzikiem smaruje się pieczywo – mówiła nam Sylwia Marszałkiewicz, kierownik Działu Marketingu i Handlu Top Tomyśl.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska TOP - TOMYŚL produkuje Wielopolski Gzik od 2007 roku. W 2009 r. wprowadzono do sprzedaży wersję Gziku Wielkopolskiego ze szczypiorkiem. Produkt cieszy się dużym zainteresowaniem klientów dzięki swoim walorom smakowym i ciekawej formie opakowania. Zyskał również przychylność jury konkursu, które przyznało mu najwyższe wyróżnienie. Złoty Medal MTP odebrała Prezes OSM TOP-TOMYŚL Elżbieta Zawadzka z rąk wiceministra rolnictwa, Mariana Zalewskiego.
Oto przepis na gzik: 25 dkg świeżego twarogu, 2/3 szklanki kwaśnej młodej śmietany, pęczek szczypiorku, pęczek rzodkiewek, sól. Twaróg rozmieszać ze śmietaną na gładką masę dodać pokrajane w paseczki rzodkiewki i posiekany szczypiorek. Podawać do czarnego chleba lub grzanek.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?