Tytuł odbiera prezes OSM TOP TOMYŚL, E

Tytuł odbiera prezes OSM TOP TOMYŚL, E. Zawadzka (© fot. archiwum)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Warto przypomnieć, że złoty medal MTP ma uznaną tradycję i renomę, a w powojennej historii Targów Poznańskich przyznawany jest od 1979 roku i cieszy się dużym uznaniem wystawców krajowych i zagranicznych. Stanowi cenioną formę promocji produktu. Uzyskanie tak ważnego wyróżnienia na targach doceniane jest także wśród profesjonalistów, którzy bardzo często opierając się na wyniku werdyktu Sądu Konkursowego dokonują zakupów nagrodzonych wyrobów.

Nikomu na naszym terenie nie trzeba specjalnie mówić, czym jest gzik i dlaczego jest tak wyjątkowy. Ta tradycyjna potrawa, przyrządzana jest ze zmielonego twarogu, który następnie urabia się z dodatkiem śmietany, cebuli oraz soli na jednolitą masę. Tak przyrządzony gzik podawany był i jest nadal jako dodatek do ziemniaków w mundurkach, najczęściej w postne piątki.

– Nazwa gzik, używana powszechnie w regionie dla określenia tak przyrządzonego sera, utrzymuje się także i dzisiaj. Pokrojona cebula jest obecnie często zastępowana szczypiorkiem. Niektóre gospodynie dodają także pokrojoną rzodkiewkę, koperek, a jako przyprawę również pieprz czarny mielony. Ziemniaki jedzone jako dodatek obecnie już dość rzadko gotuje się w łupinach. Gzikiem smaruje się pieczywo – mówiła nam Sylwia Marszałkiewicz, kierownik Działu Marketingu i Handlu Top Tomyśl.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska TOP - TOMYŚL produkuje Wielopolski Gzik od 2007 roku. W 2009 r. wprowadzono do sprzedaży wersję Gziku Wielkopolskiego ze szczypiorkiem. Produkt cieszy się dużym zainteresowaniem klientów dzięki swoim walorom smakowym i ciekawej formie opakowania. Zyskał również przychylność jury konkursu, które przyznało mu najwyższe wyróżnienie. Złoty Medal MTP odebrała Prezes OSM TOP-TOMYŚL Elżbieta Zawadzka z rąk wiceministra rolnictwa, Mariana Zalewskiego.

Oto przepis na gzik: 25 dkg świeżego twarogu, 2/3 szklanki kwaśnej młodej śmietany, pęczek szczypiorku, pęczek rzodkiewek, sól. Twaróg rozmieszać ze śmietaną na gładką masę dodać pokrajane w paseczki rzodkiewki i posiekany szczypiorek. Podawać do czarnego chleba lub grzanek.

Czytaj także

    Komentarze (0)

    Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

    Zaloguj się / Zarejestruj się!

    Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!