Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Polaki cebulaki: Tak obchodzą Halloween [ZDJĘCIA]

BLD, PRE, ZSN
Cebule zamiast dyni? Czemu nie! To nasz pomysł na Halloween
Cebule zamiast dyni? Czemu nie! To nasz pomysł na Halloween Remigiusz Sikora
Niewinne zabawy czy wystawianie się na wpływ szatana? Od kilku lat w Polsce toczy się dyskusja dotycząca Halloween. Święto, które obchodzone jest w wielu krajach na świecie u nas budzi kontrowersje i niepotrzebne waśnie. Dlatego postanowiliśmy pogodzić wszystkich. Zróbmy ozdoby z naszego narodowego warzywa - cebuli!

Niewinne zabawy czy wystawianie się na wpływ szatana? Od kilku lat w Polsce toczy się dyskusja dotycząca Halloween. Święto, które obchodzone jest w wielu krajach na świecie u nas budzi kontrowersje i niepotrzebne waśnie.

ZOBACZ TEŻ: Pomysły Polaków. To wydarzyło się naprawdę! Zaskoczeni? [ZDJĘCIA]

Hierarchowie Kościoła Katolickiego z ambon przypominają, iż pod pozorem zabawy – tworzenia ozdób i okolicznościowych imprez, stosuje się praktyki okultystyczne, niezgodne z nauką instytucji. Halloween ich zdaniem sięga do pogańskich obchodów święta duchów i celtyckiego boga śmierci.

Z kolei zwolennicy Halloween przekonują, iż nie ma w nim nic groźnego. Chodzi o rozrywkę, a nawet chęć przyswojenia wiedzy o innych kulturach, w tym przypadku anglosaskiej, która traktuje śmierć z lekkim przymrużeniem oka.

Dlaczego nie pogodzić obu tych grup? Nie musimy przecież korzystać z dyń, które bezpośrednio nawiązują do tradycji irlandzkiej. Chcemy pogodzić dwie strony tego konfliktu! Zakopmy wojenne topory wojny ideologicznej i stwórzmy nasze, polskie ozdoby z cebuli!

To warzywo, które wielu z nas uznało za narodowe! Wystarczy, w zależności od potrzeb kupić kilka lub kilkanaście cebul i chwycić do ręki nóż. Bardziej wymagający mogą też przygotować markery oraz wykałaczki.

Zachęcamy wszystkich do tworzenia ozdób z cebuli i przesyłania ich zdjęć na naszą skrzynkę mailową: [email protected] lub dzielenia się nimi na naszym Facebooku.

Co zrobić z cebulami, które pozostaną? Może z nich powstać pyszna zupa cebulowa. My polecamy Wam przepis pochodzący z powstającego w Poznaniu bloga wkrainiesmaku.pl.

Przygotuj:
1 l bulionu drobiowego
2 łyżki oleju
10 białych cebul
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 kromka chleba tostowego
sól, pieprz
kurkuma
natka pietruszki
opcjonalnie cebula granulowana
grzanki do podania

Cebulę pokrój w plastry. Przesmaż na oliwie w dość dużym garnku. Dodaj wino i chwilę gotuj, do odparowania alkoholu. Dodaj 4 szklanki bulionu drobiowego i gotuj do miękkości cebul, ok. 15-20 minut. W międzyczasie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną kurkumy. Dodaj kromkę chleba tostowego i natkę pietruszki. Zmiksuj blenderem na gładki krem. Opcjonalnie możesz dodać cebulę granulowaną, ale wtedy krem nie będzie idealnie gładki. Podawaj np. z grzankami. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto