Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na kurki [ZDJĘCIA]

Beata Pieczyńska
Przepis na kurki
Przepis na kurki Beata Pieczyńska
Przepis na kurki w śmietanie. Można je podawać z makaronem np. pełnoziarnistym lub białym. Smakuje też z makaronem ryżowym. Kurki wypłukać i ułożyć na ściereczce by osuszyć.

Przepis na kurki w śmietanie.

Potrzebna nam jest też cebulka i niezbędny jest czosnek. Cebulkę pokroić w drobniutką kosteczkę, czosnek przecisnąć.

Na patelni roztopić dwie łyżki masła i trzy oliwy. Zeszklić cebulę - posolić. Dodać czosnek. Wymieszać. Włożyć grzyby. 5 minut smażyć. Dodać kieliszek białego wina i kilka ziaren jałowca. 2 minuty jeszcze trzymać na ogniu. Dodać śmietanę - gęstą. 12, 18 proc. Wsypać natkę pietruszki.

Gotować 2 minuty. Sos zgęstnieje. Dodać pieprz i odrobinkę soku z cytryny.

Przepis na kurki można też zastosować do innych grzybów, ale wcześniej te trzeba obgotować jak do każdej potrawy.

Masz swój przepis na kurki w śmietanie. Podziel się z nami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto