W święta koniecznie do kawy, musi być ciasto. Propomuję łatwy w wykonaniu i bardzo smaczny placek - połączenie maku z owocami.

Składniki:
4 szklanki maki,
1 szklanka cukru,
1 kostka margaryny lub masła (można zastąpić 1 szklanką oleju).
duży kubek kwaśnej, gęstej śmietany lub zsiadłego mleka,
2 jajka,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
dodatkowo: puszka maku, sezonowe owoce lub z puszki.

Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy, następnie wlewamy śmietanę, rozpuszczony tłuszcz, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę (gdyby było zbyt gęste, dodać trochę mleka). Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem dużej blachy, pozostawiając około jednej szklanki na polanie całego ciasta.

Na cieście - zaczynając od rogu blachy nakładamy na przemian - warstwę maku, warstwę owoców, do zapełnienia całej blachy. Pozostałe ciasto rozrzedzamy mlekiem, musi mieć konsystencję kwaśnej śmietany i polewamy mak i owoce. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto polewamy czekoladą rozpuszczoną w niewielkiej ilości mleka lub polewą w ulubionym smaku. Można też posypać cukrem pudrem. Po ostygnięciu ciasto pokroić na kawałki. Na każdym kawałku będą owoce i mak.Smacznego!

Czytaj także

    Komentarze (1)

    Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

    Zaloguj się / Zarejestruj się!