Wczesnym rankiem panie zebrały się na placu za świetlicą wiejską i rozpoczęły prace, które trwały aż do późnego popołudnia. Powidła były smażone jednocześnie w dwóch kotłach a na ich przygotowanie zużyto 260 kg śliwek. Wieczorem przy wspólnej kawie odbyła się degustacja.
Natomiast tydzień później, 17 września do smażenia przystąpiły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Trzcinicy, które z 280 kg. śliwek przygotowały 170 słoików słodkich powideł.
Kolejnym krokiem będzie zapewne wspólne smażenie pączków z nadzieniem śliwkowym.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?