Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
193 materiały
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
To prawdopodobnie najlepsza kanapka na świecie! Wystarczy za cały obiad
To nie jest zwykła kanapka, ale obfity obiad, godny dużego, silnego i bardzo głodnego mężczyzny. Portugalska francesinha pochodzi z Porto, gdzie była kiedyś...
Tort z mascarpone i malinami. Prosty przepis bez pieczenia
Krem mascarpone i biała czekolada przełamane kwaskowatymi malinami to połączenie idealne. Ten pyszny tort z kilku prostych składników nie wymaga pieczenia....
Najłatwiejsze pączki serowe. Zrobisz je w ekspresowym tempie
Pączki serowe są znacznie łatwiejsze i szybsze do przygotowania niż tradycyjne pączki na drożdżach. Ciasto powstaje z zaledwie kilku składników, nie wymaga...
Szybkie curry na pożywny obiad. Prosty przepis na pyszne danie
Pikantne, żółte curry z warzyw to pomysł na pożywny i rozgrzewający obiad. Robi się je z łatwo dostępnych składników, a przygotowanie nie zajmie nam więcej niż...
Najprostszy chlebek ziołowy. Będziesz go zajadać przez cały dzień
Ten przepis nie może się nie udać. Pyszne, delikatne ciasto i aromatyczne masło to sposób na najlepszy chlebek ziołowy do zrobienia w kilka minut w robocie...
Sprawdzony przepis na zrazy. To smakowity, tradycyjny obiad
Zrazy po gdańsku to propozycja na pyszny obiad dla osób, które cenią tradycyjną, polską kuchnię. Ich przygotowanie zajmuje mniej czasu niż w przypadku...
Najprostsza przekąska na imprezę. Pieczarki faszerowane na 5 sposobów
Faszerowane pieczarki to jedna z najpopularniejszych przekąsek na imprezę. Są łatwe do przygotowania i można je nadziewać różnymi farszami, które nie wymagają...
Ta sałatka to imprezowy hit. Uwaga: szybko znika
Orzechy, jabłka, seler i pyszny sos to podstawa słynnej sałatki Waldorf, którą często jada się na bankietach. Jest bardzo prosta do przygotowania, ale za każdym...
Ekspresowy przysmak na karnawał. Prosty przepis: wystarczy zmieszać i usmażyć
Puszyste i mięciutkie oponki serowe to hit karnawału. Nie musisz czekać na tłusty czwartek, żeby się za nie zabrać. Są banalnie proste do przygotowania, bo tak...
Zupa krem z pieczarek na rozgrzewający obiad. Idealna na mroźne dni
Tradycyjna pieczarkowa nabierze smaku i wyrazistości, jeśli dodamy do niej podsmażone, brązowe pieczarki, odrobinę sosu sojowego, wędzoną paprykę i chili. Gęsta...