Restauratorzy nie ukrywają, że na ten dzień czekali od dawna. I mówią, że są w pełni przygotowani na przyjęcie gości. Faktycznie, długo nie było trzeba czekać. W wielu miejscach klienci pojawili się tuż po otwarciu lokali.
- Przeprowadziliśmy profesjonalną dezynfekcję lokalu, więc można u nas zjeść nie tylko smacznie, ale i bezpiecznie. Zmieniliśmy zasady serwowania posiłków i od dziś to nasz pracownik nakłada na talerze to, na co klienci mają ochotę- zaznacza Patryk Marciniak, właściciel lokalu "Jadłodajnia Ratuszowa". Już od samego rana w lokalu pojawiali się pierwsi klienci. - Nie tylko my czekaliśmy, ale również mieszkańcy Grodziska, którzy zawsze chętnie zaglądali w nasze progi. Dostawałem wiele słów wsparcia i zapewnień, że czekają na otwarcie. Dlatego serdecznie zapraszamy - dodaje.
Wspieramy Lokalny Biznes!
W poniedziałek otwarta dla klientów została również restauracja "Schabowy&Sałata", która mieści się na Osiedlu Wojska Polskiego. - Mamy rękawiczki, punkty do dezynfekcji, spełniamy wszystkie zalecenia sanitarne. Cieszymy się, że znów będziemy mogli gościć klientów w naszym lokalu- mówi właściciel, Łukasz Dąbrowski i zaprasza nie tylko do wnętrza, ale i na ogródek, gdzie szczególnie teraz aż przyjemnie zatrzymać się chociaż na chwilę. - Szykujemy również sporo nowości. Niebawem pojawią się u nas propozycje, których w Grodzisku jeszcze nie było- zachęca.
Na zmiany gotowa jest również restauracja w Hotelu "Reśliński". Klienci mogą zajmować co drugi stolik, o czym przypominają umieszczone na nich stosowne informacje. O wszystkich obostrzeniach będą przypominać również pracownicy. Dla gości otwarta pozostaje zarówno strefa restauracyjna, jak i ogródek. - Zapraszamy serdecznie, jesteśmy przekonani, że mimo tych zmian, wizyta w naszej restauracji będzie dla Państwa przyjemnością. Oczywiście wprowadziliśmy niezbędne zmiany, w tym obowiązkowe punkty dezynfekcji w kilku miejscach- zauważa właściciel obiektu, Mirosław Reśliński.
Od pierwszego dnia po zniesieniu obostrzeń czynna jest również Pizzeria Filippo. Tutaj z kolei, ze względów bezpieczeństwa, czasowo zamknięto strefę dla najmłodszych klientów. Stoliki, tak jak w poprzednich przypadkach, rozstawione są z zachowaniem zasad tak, by maksymalnie zwiększyć bezpieczeństwo klientów. Na gości czeka również ogródek. Obowiązkowe jest oczywiście dezynfekowanie rąk.
Przypominamy, że zgodnie z rządowymi zaleceniami, goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli zajmą już miejsce przy stolikach. Obowiązują również limity gości - na jedną osobę musi przypadać co najmniej 4 m2. Po każdym kliencie personel zobowiązany jest do dezynfekcji stolika. Obowiązkowe jest również noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy, a także obsługę lokalu gastronomicznego.
Chcesz wiedzieć więcej?
Polub nas na Facebooku!
ZOBACZ TAKŻE
Ukraina rozpocznie oficjalne rozmowy o przystąpieniu do UE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?