Tłusty Czwartek ma swoje korzenie w tradycjach pogańskich. Był to dzień zakończenia zimy i nadejścia wiosny. Obchodzono go jedząc tłuste potrawy, między innymi pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną, a wszystko to popijając winem. Dopiero w XVI w. w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków na słodko. Były one jednak inne niż te, które jemy obecnie. Wówczas w pączkach można było znaleźć migdał, komu się trafił taki pączek, ten mógł cieszyć się szczęściem i dostatkiem.
W piątek 22 lutego, w Trzcinicy odbyło się wielkie smażenie pączków. Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich spotkały się i z 10 kg mąki wyrobiły i usmażyły 400 sztuk pączków. Do nadzienia tych pyszności Panie użyły powideł z zeszłorocznych śliwek. Wieczorem przy kawie, wspólnie z Radą Sołecką oraz zaproszonymi gośćmi spróbowano wypieków. Spotkanie było też okazją do złożenia życzeń Paniom na okoliczność zbliżającego się Dnia Kobiet.
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?