Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy Tomasza Purola na kremową zupę z pieczonych pomidorów i dorsza w koprze włoskim

Paulina Rezmer
Przepisy na zupę z pieczonych pomidorów i filet z dorsza w koprze włoskim.

Zupa krem z pieczonych pomidorów
• 800g pomidorów,
• 10g czosnku
• Sól, pieprz, rozmaryn
• 500 ml wywar drobiowy
• 50 ml Oliwa z oliwek
• 50g masła
• 2 świeże bułki żytnie
• Sol, pieprz, cukier
• Rozmaryn

Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki, układamy na blaszce. Dodajemy sól, pieprz, rozmaryn i czosnek oraz oliwę z oliwek. Następnie wstawiamy do piekarnika w temp. 160st. i pieczemy przez 30 minut.
Tak upieczone warzywa wkładamy do rondla i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu, miksujemy i przecieramy.
Bułki żytnie kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Grzanki dodajemy do gotowego kremu z pomidorów.

Smażony filet z dorsza w koprze włoskim z pesto z rukoli, z karmelizowaną marchewką
• 800g filetu z dorsza
• 400g kopru włoskiego
• 400g marchwi
• 100g rukoli
• 30g parmezanu
• 20g orzeszków piniowych
• 100ml oliwy z oliwek
• 2 ząbki czosnku
• 100g masła
• 80g miodu
• 200ml bulionu
• Sól, pieprz

Filet porcjujemy na 4 części. Rybę doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na złoty kolor z każdej strony na koniec dodając masło.
Rukolę, parmezan, orzeszki piniowe i czosnek miksujemy w blenderze na gładką masę. Koper blanszujemy w wodzie, następnie dusimy na maśle z dodatkiem soli. Tak przygotowanym pesto i koprem posypujemy rybę. Jako dodatek podajemy marchew pokrojoną w kostkę i karmelizowaną (smażoną w tym wypadku w temp. Ok110st.) w miodzie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto