MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jabłka to owoce o wysokiej wartości odżywczej, bogate w...
fot. Aphiwat chuangchoem / Pexels

„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów. Które trafiły na listę? Jak bezpiecznie jeść te produkty?

7. Jabłka

Jabłka to owoce o wysokiej wartości odżywczej, bogate w witaminy, związki mineralne i przeciwutleniacze. Największa koncentracja składników oraz błonnika pokarmowego znajduje się w skórce. Niestety większość konwencjonalnie uprawianych jabłek dostępnych w USA jest przesiąknięta difenyloaminą, przeciwutleniającą chemią stosowaną w celu zapobiegania rozwojowi brązowych lub czarnych plam skórce jabłek. Dopóki nie będzie możliwe określenie bezpiecznego poziomu difenyloaminy, EWG zaleca spożywanie ekologicznych jabłek i ich przetworów, czyli soków i musów, aby zminimalizować ryzyko spożycia nitrozoamin i innych potencjalnie niebezpiecznych pozostałości pestycydów.

Zobacz również

Marciniak w ogniu krytyki podczas Euro 2024. Przypomniano jego feralny mecz!

Marciniak w ogniu krytyki podczas Euro 2024. Przypomniano jego feralny mecz!

Będzie gorąco - zobacz gdzie ruszyć nad wodę. WIADOMOŚCI

NOWE
Będzie gorąco - zobacz gdzie ruszyć nad wodę. WIADOMOŚCI

Polecamy

Zamykasz oczy i widzisz dziwne wzorki? Lekarz wyjaśnia, skąd się to bierze

Zamykasz oczy i widzisz dziwne wzorki? Lekarz wyjaśnia, skąd się to bierze

Co pić w upały? Ten napój najlepiej nawadnia i nie jest to woda

Co pić w upały? Ten napój najlepiej nawadnia i nie jest to woda

Uciążliwe objawy i osłabienie. Ta infekcja jest groźna także dla dorosłych

SYGNAŁ CZYTELNIKA
Uciążliwe objawy i osłabienie. Ta infekcja jest groźna także dla dorosłych