Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dziś Tłusty czwartek – sprawdzamy, co słychać w Grodziskim Ciachu

Karolina Majchrzak
Karolina Majchrzak
Dziś Tłusty czwartek – sprawdzamy co słychać w Grodziskim Ciachu
Dziś Tłusty czwartek – sprawdzamy co słychać w Grodziskim Ciachu Karolina Majchrzak
Na mapie Grodziska Wielkopolskiego znaleźć można kilka wspaniałych cukierni, które każdego dnia serwują nam pyszne łakocie. Jedną z najnowszych jest „Grodziskie Ciacho” – miejsce stworzone przez Roberta Piosika, doświadczonego cukiernika.

Tłusty czwartek w tym roku przypada 24 lutego. Zwyczaj jedzenia pączków ze słodkim nadzieniem pojawił się w Polsce około XVI wieku, a kultywowany jest do dziś.

Robert Piosik zabiera nas w pyszną podróż do świata słodyczy

Zawodowo jest związany z cukiernictwem od zawsze. Ukończył szkołę, a następnie zbierał doświadczenie pracując między innymi w lokalnych cukierniach. Zdobył certyfikaty renomowanych firm cukierniczych – odbył specjalistyczne szkolenia w zakresie produkcji ciast deserowych z wykorzystaniem nowatorskich dekoracji. Zaczęło się niewinnie. Z początku dodatkowe pieczenie w domu dla najbliższych, przyjaciół oraz sąsiadów. Pocztą pantoflową wieści o pysznych wypiekach obiegły miasto. Do pana Roberta zaczęło zgłaszać się co raz więcej osób chętnych do spróbowania jego słodkości. Tak zrodził się pomysł utworzenia własnego biznesu. Z początku punkt, w którym aktualnie znajduje się sklep cukierniczy, miał być tylko miejscem do wydawania zamówionych wcześniej ciast, jednak na ulicę Drzymały zaczęło zaglądać co raz więcej osób chcąc kupić cos do kawy. I tak powstał sklep cukierniczy, w którym każdego dnia serwowane są świeże wypieki – ciasta, muffiny, drożdżówki, rogale oraz zdecydowanie król dzisiejszych deserów – pączek.

- Pączki przygotowane przez nas są robione metodą rzemieślniczą. Podczas smażenia zalewamy je świeżym tłuszczem, następnie wprowadzamy w środek powidła. Z okazji tłustego czwartku serwujemy pączki z klasycznym nadzieniem z powideł, ale nie tylko. Są także z ajerkoniakiem oraz śmietanowo-budyniowe - mówi Robet Piosik.

Z Grodziskiem Wielkopolskim pan Robert związany jest całe życie. To tu się urodził i wychował, a następnie założył swoją rodzinę

Proste logo, urokliwa oraz chwytliwa nazwa - to wszystko sprawia, że Grodziskie Ciacho jest miejscem wyjątkowym. Cukiernia wyróżnia się serwowanymi produktami oraz indywidualnym podejściem do każdego klienta. Nie jedno przyjęcie urodzinowe w okolicy było bardziej nadzwyczajne przez tort – upieczony przez pana Roberta. Wiele par młodych zdecydowało się skorzystać z jego wypieków w tym ważnym dla nich dniu. To wszystko przyczynia się do tego, że to miejsce z ogromnym potencjałem. Wciąż rozwijające się. Docelowo pan Robert planuje otworzyć jeszcze jeden sklep cukierniczy, by trafić do większego grona odbiorców.

Swój sukces zawdzięcza wsparciu, które otrzymał od rodziny i najbliższych przyjaciół

Nie tylko oryginalność wypieków charakteryzuje to miejsce, ale także rodzinna atmosfera. W końcu to po części rodzinny biznes. Przy kształtowaniu takiej ilości wypieków pomaga brat pana Roberta – Krzysztof Piosik, na którego zawsze może liczyć. Teściowa wita wszystkich przybyłych klientów i dba o to, by wyszli zadowoleni z dobranymi indywidualnie łakociami. Nad wszystkim czuwa żona pana Roberta, która zawsze go wspiera. Wyrozumiali są także sąsiedzi. Ich przychylność jest ogromnym wsparciem dla wszystkich związanych z Grodziskim Ciachem.

Dziś Tłusty czwartek – sprawdzamy co słychać w Grodziskim Ciachu

Dziś Tłusty czwartek – sprawdzamy, co słychać w Grodziskim Ciachu


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na grodzisk.naszemiasto.pl Nasze Miasto