W ubiegłym tygodniu odwiedziliśmy budynek warzelni przy ulicy Poznańskiej, w którym siedzibę będzie miał Grodziski Browar. Robotnicy uwijają się tam jak w ukropie. Wszystkie potrzebne urządzenia są już zamontowane: wielkie kadzie, młyn do mielenia potrzebnych składników, pomieszczenia fermentacyjne.
Ten specyficzny trunek nazywany „polskim szampanem” pojawić ma się na rynku już na początku maja. Piwo będzie miało specjalnie dedykowaną mu butelkę, której projekt właśnie został ostatecznie zatwierdzony w hucie i już ruszyła jej produkcja.
Piwo ma być dostępne w sklepach handlu tradycyjnego, z czasem i z rozwojem dystrybucji również w sklepach wielkopowierzchniowych.
Dodać warto, że jak nam powiedziała Magdalena Hutniczak, która w Grodziskim Browarze będzie kierownikiem, firma jest już po rekrutacji osób, które towarzyszyć będą rozruchowi browaru. Docelowo w Grodzisku zatrudnionych ma być około 10 osób.
Więcej w Dniu Nowotomysko-Grodziski, wydanie z 7.4.2015
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?