MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Z podanego przepisu przygotujesz 15-18 szaszłyków...
fot. juergen_s/pixabay

Jak zrobić szaszłyki na grilla? Podajemy przepisy na wersje warzywne, drobiowe i z wędzonym tofu. Można przygotować je również w piekarniku

Szaszłyki warzywne

Z podanego przepisu przygotujesz 15-18 szaszłyków warzywnych.

Składniki:

• 250 g bakłażana,
• 200 g cukinii,
• 1 żółta papryka,
• 1 czerwona papryka,
• 500 g pomidorków koktajlowych,
• 500 g pieczarek,
• 3 cebule cukrowe,
• 30 ml oliwy z oliwek,
• 20 ml sosu sojowego,
• zioła: papryka wędzona, sól, pieprz, bazylia,
• wykałaczki do szaszłyków.

Przygotowanie:

Bakłażana i cukinię należy obrać, pozbyć się z nich gniazda nasiennego, a następnie pokroić w kostkę. Z papryki również należy wyrzucić nasiona, a następnie pokroić na mniejsze części. Pieczarki trzeba przekroić na połowę, a cebulę najpierw na 8 części, a później jeszcze na połowę. Zaczynamy nadziewać warzywa w następującej kolejności: pieczarki, cukinia, pomidor koktajlowy, bakłażan, papryka czerwona i żółta, cebula. Całość powtórzyć 1-2 razy, w zależności od wielkości kawałków warzyw. Z oliwy z oliwek, sosu sojowego oraz przypraw należy przygotować sos, którym następnie trzeba polać warzywa. Pieczemy na grillu do momentu, aż warzywa będą miękkie, to znaczy ok. 30 minut.

Zobacz również

Festiwal rudowłosej wojowniczej Pippi w Ustce już w następny weekend

Festiwal rudowłosej wojowniczej Pippi w Ustce już w następny weekend

Ekstremalnie sucho w lasach. Szczecineccy leśnicy proszą o rozwagę

Ekstremalnie sucho w lasach. Szczecineccy leśnicy proszą o rozwagę

Polecamy

Nie jedz ryb z Bałtyku! W naszym morzu wykryto najbardziej toksyczny metal

Nie jedz ryb z Bałtyku! W naszym morzu wykryto najbardziej toksyczny metal

Jak zobaczyć aurę i co oznacza jej kolor? Wystarczy chwila, aby poznać tę tajemnicę

HIT DNIA
Jak zobaczyć aurę i co oznacza jej kolor? Wystarczy chwila, aby poznać tę tajemnicę

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód