MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zbiornik Kluczbork...
fot. Okręg PZW Opole

Najlepsze miejsca do wędkowania na Opolszczyźnie [TOP 10]

Zbiornik Kluczbork

Zalew Kluczbork leży we wsi Ligota Dolna. Zalew przy średnim napełnieniu ma ok. 60 ha powierzchni (2 km długości i 600 m szerokości). Jest płytkim akwenem o głębokość do 3 m. Ryb jest tu sporo, głównie leszczy i jazi, ale także płoci, karasi i karpi. Najczęściej stosowaną przez wędkarzy metodą na karpiowate jest długa tyczka ze spławikowym zestawem skróconym, odległościówka oraz klasyczny feeder z niewielkim koszyczkiem zanętowym. Za przynętę służą najczęściej białe robaczki. Wśród ryb drapieżnych spotkać tu można sandacze, szczupaki, węgorze, ale trafia się też pstrąg potokowy i mnóstwo okoni. Wędkarze łowią drapieżniki na żywe lub martwe rybki, zarzucając wędki daleko od brzegu. Amatorzy sztucznych przynęt chętnie spinningują z łódek, najczęściej obławiają okolice wysp, dawne koryto rzeki przebiegające środkiem zalewu oraz kamieniste umocnienia zapory czołowej.

Uwaga! Wymiar ochronny okonia 23 cm!

Limit ilościowy szczupaka, sandacza i węgorza – 1 sztuka dziennie (łącznie)

Obowiązuje zakaz stosowania żywej lub martwej rybki (lub jej części) na przynętę.

Zobacz również

"To nie atrakcja turystyczna, ale zagrożenie" - list i mocne słowa Czytelnika

"To nie atrakcja turystyczna, ale zagrożenie" - list i mocne słowa Czytelnika

Dlaczego odpadliśmy z Euro? Problemy zaczęły się dużo wcześniej

Dlaczego odpadliśmy z Euro? Problemy zaczęły się dużo wcześniej

Polecamy

Polskie restauracje z gwiazdką Michelin. Dołączyły nowe miasta

HIT DNIA
Polskie restauracje z gwiazdką Michelin. Dołączyły nowe miasta

Co robić w najkrótszą noc w roku, czyli w noc świętojańską? Poznaj tradycje

O TYM SIĘ MÓWI
Co robić w najkrótszą noc w roku, czyli w noc świętojańską? Poznaj tradycje

Tę zupę zrobisz ze szlachetnych grzybów. Po prostu rozpływa się w ustach

Tę zupę zrobisz ze szlachetnych grzybów. Po prostu rozpływa się w ustach