MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten dodatek do żywności ma zadanie spowolnić rozwój pleśni,...
fot. photoAC/pixabay

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Benzoesan sodu (E 211)

Ten dodatek do żywności ma zadanie spowolnić rozwój pleśni, bakterii oraz grzybów, w tym drożdży. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 5 mg/kg masy ciała. Zazwyczaj stosowany jest do utrwalania żywności o odczynie kwaśnym, w tym sosów sałatkowych, napojów gazowanych, dżemów i marynat. W mniejszych ilościach można go również znaleźć w margarynach, serach oraz produktach cukierniczych. Najwyższe stężenie benzoeasnu sodu we krwi występuje 1-2 godziny po spożyciu. Niestety nadmierne stężenie tego konserwantu w organizmie może wywołać pokrzywkę, katar oraz drgawki, które mijają po upływie 2-3 godzin. Z badań przeprowadzonych z udziałem studentów wynika, że nadmierne spożywanie napojów bogatych w ten konserwant może powodować nadpobudliwość. Warto dodać, że benzoesan sodu w połączeniu z witaminą C tworzy rakotwórczy związek – benzen.

Zobacz również

Strażacy zakończyli gaszenie składowiska odpadów w Siemianowicach Śląskich

NOWE
Strażacy zakończyli gaszenie składowiska odpadów w Siemianowicach Śląskich

Okupacja akademika w Krakowie. Trwają rozmowy władz uczelni ze studentami

Okupacja akademika w Krakowie. Trwają rozmowy władz uczelni ze studentami

Polecamy

Phishing, to częsta metoda oszustów. Jak nie dać się oszukać?

Phishing, to częsta metoda oszustów. Jak nie dać się oszukać?

Szukasz idealnej sukienki na wesele jako mama? Tylko spójrz na te cudowne kreacje!

Szukasz idealnej sukienki na wesele jako mama? Tylko spójrz na te cudowne kreacje!

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz