Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

To dzieje się z organizmem, kiedy regularnie spożywamy żurawinę

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Dojrzewanie owoców żurawiny przypada na miesiące letnie od czerwca do września, a zbiory mogą być realizowane przez całą zimę. Świeże owoce żurawiny są dostępne od października do stycznia. Zobaczcie, dlaczego warto jeść żurawię i kiedy powinniśmy ją spożywać. 

Więcej na ten temat na kolejnych zdjęciach >>>
Dojrzewanie owoców żurawiny przypada na miesiące letnie od czerwca do września, a zbiory mogą być realizowane przez całą zimę. Świeże owoce żurawiny są dostępne od października do stycznia. Zobaczcie, dlaczego warto jeść żurawię i kiedy powinniśmy ją spożywać. Więcej na ten temat na kolejnych zdjęciach >>>pixabay/archiwum/zdjęcie ilustracyjne
Dojrzewanie owoców żurawiny przypada na miesiące letnie od czerwca do września, a zbiory mogą być realizowane przez całą zimę. Świeże owoce żurawiny są dostępne od października do stycznia. Zobaczcie, dlaczego warto jeść żurawię i kiedy powinniśmy ją spożywać.

Żurawina większości z nas kojarzy się z grillowanym oscypkiem lub pomocą przy problemach z układem moczowym. A jak się okazuje zarówno lecznicze jak i kulinarne zastosowanie żurawiny jest o wiele szersze.

Właściwości lecznicze żurawiny wynikają z zawartych w dojrzałych owocach związków chemicznych, do których należą kwasy organiczne, związki fenolowe i inne. Ciemnoczerwona barwa owoców żurawiny wskazuje na wysoką zawartość antocyjanów i polifenoli roślinnych – flawonoidów oraz rutozydu.

Stosowanie nawet dużych dawek żurawiny przez osoby dorosłe jest całkowicie bezpieczne. Ograniczenie dotyczy małych dzieci, ze względu na możliwość wystąpienia dolegliwości żołądkowych.

Żurawinę lub jej przetwory można wykorzystywać bardzo szeroko, w tym jako dodatek do sałatek, musli, owsianek, koktajli i smoothie. Żurawina doskonale sprawdza się też w połączeniu z mięsem, zwłaszcza dziczyzną czy wieprzowiną.

Żurawina to względnie bezpieczny owoc i jej spożycie, szczególnie przez osoby zdrowe, nie wiąże się ze skutkami ubocznymi.

Takie są skutki jedzenia żurawiny. To dzieje się z organizmem gdy włączymy ją do diety

W galerii poniżej sprawdźcie jak na organizm działa żurawina. Możecie być zaskoczeni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: To dzieje się z organizmem, kiedy regularnie spożywamy żurawinę - Głos Wielkopolski

Wróć na grodzisk.naszemiasto.pl Nasze Miasto