Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiedy mięso jest w lodówce, przygotuj jelita. Najpierw zalej...
fot. pixabay.com

Tyle kosztuje biała kiełbasa. Liczymy i podpowiadamy, jak zrobić białą kiełbasę w domu. Będzie taniej?

Nabijanie mięsa kiełbasy w jelito

Kiedy mięso jest w lodówce, przygotuj jelita. Najpierw zalej je ciepłą wodą na krótko, 15-20 minut, potem zmienić wodę i zostaw na co najmniej godzinę, a nawet i dwie.

Złóż elementy maszynki do mielenia, pamiętaj końcówce do kiełbasy, przeważnie jest w zestawie. Nie montuj w niej noża. Końcówkę posmaruj olejem i nabij jelito o jego wymoczeniu. Powinno być elastyczne.

Nałóż mięso i włącz maszynkę. Gdy wyjdzie z niej trochę mięsa, pozbędziesz się powietrza z urządzenia, dopiero wtedy zawiąż końcówkę jelita (po prostu nie nabijaj wcześniej całego.

Skręcamy jelito z mięsem na kiełbaski i gdy całe jelito zsuwa się już z końcówki maszyny, zostaw kilka centymetrów, żeby je zawiązać.

Zobacz również

Jedenastka 31. kolejki Ekstraklasy. Walka o tytuł zamieniła się w parodię

Jedenastka 31. kolejki Ekstraklasy. Walka o tytuł zamieniła się w parodię

Zwycięstwo na początek turnieju. Polki pokonują Belgię na otwarcie mistrzostw Europy!

Zwycięstwo na początek turnieju. Polki pokonują Belgię na otwarcie mistrzostw Europy!

Polecamy

Potrącenie rowerzystki w Rakoniewicach!

Z OSTATNIEJ CHWILI
Potrącenie rowerzystki w Rakoniewicach!

Wielkopolscy krwiodawcy spisują się na medal. Ale wciąż brakuje krwi. Jakich grup?

Wielkopolscy krwiodawcy spisują się na medal. Ale wciąż brakuje krwi. Jakich grup?

Szukasz oferty noclegu na majówkę? Uwaga na oszustów!

Szukasz oferty noclegu na majówkę? Uwaga na oszustów!