Jako pierwsze do prac przystąpiły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Zieminie, które w sobotę 21 września wczesnym rankiem zebrały się na placu za świetlicą wiejską. Jak poinformował Urząd Gminy Wielichowo, powidła były smażone jednocześnie w dwóch kotłach, a na ich przygotowanie zużyto 240 kg śliwek. Natomiast wieczorem przy wspólnej kawie panie próbowały słodkich i długo smażonych powideł. Z kolei w Trzcinicy do prac przystąpiono 25 września. Panie pracowały przez dziesięć godzin i w tym czasie z 250 kilogramów śliwek wysmażyły powidła, którymi zapełniły aż 172 słoiki!
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?