RYBY © istockphoto.com
[4/15]

RYBY

Czy można mrozić ryby? To pytanie może wydawać się głupie tym, którzy kupują głównie ryby mrożone. Warto jednak pamiętać o tym, że ryby można mrozić tylko, gdy są świeże. To znaczy – gdy są świeżo złowione lub gdy kupujemy w sklepie takie, które wcześniej nie były mrożone. Przed zamrożeniem, rybę należy wypatroszyć i oczyścić z łusek. W zamrażalniku może spędzić do 4 miesięcy.

Z jednej strony jedzenie drożeje, z drugiej strony wciąż sporo ląduje go w śmietniku. Może nie przekonywać cię, że nie warto marnować jedzenia, a wyrzucając je, marnujesz też pieniądze. Boli, prawda? Wcale nie musi tak być! Jeśli trudno jest ci zacząć robić bardziej racjonalne zakupy (do czego zachęcamy), spróbuj innego patentu i zaprzyjaźnij się z zamrażalnikiem. Nie uwierzysz, ile produktów można zamrażać! To naprawdę się opłaca.

Najnowsze wiadomości

reklama