MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kwas szczawiowy jest substancją antyodżywczą, czyli...
fot. YakobchukOlena/Getty Images

Te osoby nie powinny jeść rabarbaru. Kompot lub ciasto z rabarbarem mogą im zaszkodzić. Kto powinien unikać spożywania tego warzywa?

Osteoporoza

Kwas szczawiowy jest substancją antyodżywczą, czyli zmniejszającą przyswajanie składników odżywczych. W przypadku regularnego jedzenia rabarbaru może dość do zmniejszonego wchłaniania wapnia, co niekorzystnie wpływa na stan kości i zębów. Dlatego osoby chore na osteoporozę lub rozmiękanie kości (osteomalację) powinny unikać tego warzywa.

Zobacz również

Przegląd tygodnia od 19.05 w Krynicy-Zdroju

NOWE
Przegląd tygodnia od 19.05 w Krynicy-Zdroju

Tygodniowy przegląd prasy w Nowym Mieście Lubawskim, (19.05-25.05.2024)

NOWE
Tygodniowy przegląd prasy w Nowym Mieście Lubawskim, (19.05-25.05.2024)

Polecamy

Hit z TikToka cię nie odchudzi, a wywoła...

Hit z TikToka cię nie odchudzi, a wywoła...

Zawalił się dach marketu budowlanego. W ostatniej chwili zarządzono ewakuację

O TYM SIĘ MÓWI
Zawalił się dach marketu budowlanego. W ostatniej chwili zarządzono ewakuację

Najlepszy kompot na zimę. Z przepisu babci zachowuje piękny kolor i nie pleśnieje

Najlepszy kompot na zimę. Z przepisu babci zachowuje piękny kolor i nie pleśnieje