W Hotelu Pałac Wolsztyn odbyła się piąta edycja konkursu "Najlepszy uczeń w zawodzie kucharz małej gastronomii" pod patronem Starostwa Powiatowego w Wolsztynie. Tematem konkursu były dania regionalne wielkopolskie i spreewaldzkie.
W rywalizacji uczestniczyła młodzież z powiatu wolsztyńskiego, grodziskiego i zaprzyjaźnionego powiatu Dahme – Spreewald w Niemieczech. Wśród pierwszoklasistów najwyższe uznanie jury otrzymał Philip Linke ze Szkoły Zawodowej z Dahme – Spreewald. Drugi wynik uzyskała Anna Waligórska, która uczy się w ZSZ Wolsztyn a praktyki pobiera w Motelu Orion Wolsztyn. Trzecią lokatę uzyskał Łukasz Bzyl ze szkoły zawodowej w Grodzisku Wielkopolskim, który tajniki gotowania nabywa w Barze „Antares” w Rostarzewie. Przeprowadzono również konkurs w starszej kategorii. Tym razem kulinarnymi zdolnościami popisywali się uczniowie z drugich klas. Pierwsze miejsce zdobył Przemysław Wojtkowiak z ZSZ Wolsztyn, który praktyczną naukę zawodu odbywa w Restauracji „Santana” w Wieleniu. Kolejne dwa miejsca zdobyli Jonas Hedenbluth i Maximilian Sauter, obaj ze szkoły zawodowej Dahme – Spreewald.
Więcej w tygodniku Dzień Wolsztyński we wtorek 10 kwietnia
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?