Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Salmonella

Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym mięsie mielonym, drobiu, jajkach oraz produktach z dodatkiem jaj. Może się ona rozwinąć np. w rozmrożonych lodach i niewłaściwie przechowywanym kremie do tortów. Pierwsze objawy zatrucia salmonellą pojawiają się już po 8 h po zjedzeniu skażonej żywności. Wśród nich można wymienić: ból brzucha, biegunkę, nudności i wymioty, a także podwyższoną temperaturę ciała. Tego typu zatrucie może być szczególnie niebezpieczne dla dzieci, ponieważ jego konsekwencją jest odwodnienie organizmu. Leczenie zatrucia salmonellą polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i przyjmowaniu węgla leczniczego. Niekiedy może być również konieczna antybiotykoterapia.

Zobacz również

Współlokator groził koledze nożem podczas kłótni, ranił go. Trafi do więzienia?

Współlokator groził koledze nożem podczas kłótni, ranił go. Trafi do więzienia?

Kolejki NFZ do psychologa dziecięcego w Nidzicy

Kolejki NFZ do psychologa dziecięcego w Nidzicy

Polecamy

Planowane wyłączenia prądu w powiecie grodziskim

Planowane wyłączenia prądu w powiecie grodziskim

Tragiczny wypadek w Czarnej Wsi. Nie żyje 39-latek porażony prądem

Tragiczny wypadek w Czarnej Wsi. Nie żyje 39-latek porażony prądem

Zwęglone ciało w samochodzie osobowym na leśnym parkingu pod Nowym Tomyślem

O TYM SIĘ MÓWI
Zwęglone ciało w samochodzie osobowym na leśnym parkingu pod Nowym Tomyślem