Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Listeria monocytogenes (listerioza)

Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje powszechnie w środowisku naturalnym. Może ona bytować w surowych warzywach i owocach, niepasteryzowanych produktach mlecznych, w mięsie (zarówno surowym, jak i gotowanym) oraz w surowych rybach. Zakażenie listerią monocytogenes skutkuje listeriozą – chorobą, która może pojawić się nawet trzy miesiące po spożyciu skażonej żywności. Objawia się ona: wymiotami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. Niekiedy listeriozie może towarzyszyć zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Dodatkowo w przypadku zakażenia u dzieci może wystąpić posocznica (sepsa), która jest stanem bezpośrednio zagrażającym życiu. Leczenie listeriozy polega na przyjmowaniu antybiotyków.

Zobacz również

Inauguracyjna sesja rady gminy Rzekuń 2024-2029. Radni i wójt złożyli ślubowanie

Inauguracyjna sesja rady gminy Rzekuń 2024-2029. Radni i wójt złożyli ślubowanie

Wynajem lokali w Łodzi — znajdź przestrzeń dla swojej firmy
Materiał informacyjny

Wynajem lokali w Łodzi — znajdź przestrzeń dla swojej firmy

Polecamy

Jak ustrzec się kary za grillowanie? Zobacz, co mówią przepisy prawa

Jak ustrzec się kary za grillowanie? Zobacz, co mówią przepisy prawa

Warta wraca do Poznania. Co dalej z grodziskim stadionem?

O TYM SIĘ MÓWI
Warta wraca do Poznania. Co dalej z grodziskim stadionem?

Konkurs fotograficzny "Pocztówka z Grodziska Wielkopolskiego"

Konkurs fotograficzny "Pocztówka z Grodziska Wielkopolskiego"