Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest...
fot. kesu87/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Czerwone mięso

Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest źródłem białka, żelaza, cynku oraz witaminy B12 należy je ograniczyć, ponieważ zawiera również spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, co przyczynia się do wzrostu cholesterolu we krwi. Nie należy spożywać więcej niż 350-500 g czerwonego mięsa tygodniowo.

Smażenie mięsa wołowego dodatkowo zwiększa ilość nasyconych kwasów oraz kaloryczność posiłku. Warto zastąpić czerwone mięso chudymi kawałkami kurczaka, indyka lub wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Oto ulubiony długi weekend wszystkich Polaków! Zobacz najlepsze memy na majówkę

Oto ulubiony długi weekend wszystkich Polaków! Zobacz najlepsze memy na majówkę

Nie żyje ceniony krakowski lekarz Krzysztof Czarnobilski. "Lubił ludzi"

Nie żyje ceniony krakowski lekarz Krzysztof Czarnobilski. "Lubił ludzi"

Polecamy

Był poszukiwany przez policję. Wpadł, bo ukradł alkohol w sklepie

Był poszukiwany przez policję. Wpadł, bo ukradł alkohol w sklepie

Rodzice protestują przeciwko łączeniu klas. "To działanie kosztem naszych dzieci"

SYGNAŁ CZYTELNIKA
Rodzice protestują przeciwko łączeniu klas. "To działanie kosztem naszych dzieci"

Planowane wyłączenia prądu w powiecie grodziskim

Planowane wyłączenia prądu w powiecie grodziskim