MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu...
fot. sgrunden (pixabay.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po makaronie

Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu tradycyjnych włoskich sosów (np. aglio e olio). Sprawia, że sos jest bardziej gęsty i gładki, dobrze też oblepia makaron – to wyjątkowo dobrana para. Przygotowując sos, wystarczy dolać kilka łyżek wody i chwilę pogotować.

Wodę po makaronie możemy też:
- dodawać do różnych innych sosów, które chcemy zagęścić, a także gotować na niej zupę,
- moczyć w niej warzywa strączkowe przed gotowaniem,
- użyć do odświeżająco-łagodzącej kąpieli dla stóp (warto dodać nieco olejku lawendowego).

Zobacz również

Hutnik nie zatrzymał Kotwicy w drodze do 1. ligi

Hutnik nie zatrzymał Kotwicy w drodze do 1. ligi

HOROSKOP codzienny: poniedziałek 20 maja 2024 roku

HOROSKOP codzienny: poniedziałek 20 maja 2024 roku

Polecamy

Ania z programu "Rolnik szuka żony" urodziła synka w pleszewskim szpitalu!

TYLKO U NAS
Ania z programu "Rolnik szuka żony" urodziła synka w pleszewskim szpitalu!

Wielkimi krokami zbliża się Dzień Dziecka. Co będzie działo się w Grodzisku?

Wielkimi krokami zbliża się Dzień Dziecka. Co będzie działo się w Grodzisku?

Zabójcza ryba w wodach Chorwacji! Cyjanek to przy niej pikuś

Zabójcza ryba w wodach Chorwacji! Cyjanek to przy niej pikuś