MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Syntetyczny konserwant z grupy fenoli, używany jako...
fot. inialbert/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E319 – Tert-butylohydrochinon (tBHQ)

Syntetyczny konserwant z grupy fenoli, używany jako antyutleniacz w tłuszczach poddawanych obróbce termicznej. W Polsce występuje głównie w produktach importowanych, m.in. sosach, gumach do żucia, przekąskach typu krakersy czy popcorn, jedzeniu w proszku, suszonym mięsie itp. Często łączy się go z innymi szkodliwymi konserwantami, m.in. BHA i BHT.

Badania sugerują jednak, że jego zawartość w diecie obniża aktywność limfocytów pomocniczych Th, jak i tych niszczących patogeny (NKT). Skutkiem jest osłabienie układu immunologicznego i większa zapadalność na choroby wirusowe, w tym grypę. Wiąże się też z wydłużeniem czasu trwania infekcji i większym wyniszczeniem organizmu.

Zobacz również

Koncert z okazji Dnia Matki 2024 w Skibinie w gminie Radziejów. Zdjęcia

Koncert z okazji Dnia Matki 2024 w Skibinie w gminie Radziejów. Zdjęcia

XXVI Bieg Święców w Sławnie. Wielkie emocje i eksplozja radości na mecie. Zdjęcia

XXVI Bieg Święców w Sławnie. Wielkie emocje i eksplozja radości na mecie. Zdjęcia

Polecamy

Kolejne nieprawidłowości wykryte przez ITD. Przedsiębiorcy grozi nawet 32 tys. kary

Kolejne nieprawidłowości wykryte przez ITD. Przedsiębiorcy grozi nawet 32 tys. kary

Ostrzeżenie IMGW dla powiatu grodziskiego. Uwaga na burze, grad i silny wiatr!

Ostrzeżenie IMGW dla powiatu grodziskiego. Uwaga na burze, grad i silny wiatr!

Najstarszy tegoroczny maturzysta jest z Kalisza

Najstarszy tegoroczny maturzysta jest z Kalisza