Paszteciki z kapustą i grzybami na Wigilię. Najlepszy przepis na pyszną przekąskę do barszczu

Redakcja
Paszteciki wigilijne z pysznym farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Sprawdź, jak je zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Paszteciki wigilijne z pysznym farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Sprawdź, jak je zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mamy niezawodny przepis na paszteciki z kapustą i grzybami. To pyszny dodatek do wigilijnego barszczu. Kruche, drożdżowe ciasto wypełnione farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów leśnych z pewnością zasmakuje każdemu. Możesz podać je na ciepło lub jako zimną przekąskę. Zobacz, jakie to proste. Podpowiadamy, jak łatwo wykonać paszteciki w domu krok po kroku. Sprawdź przepis!

W skrócie

Paszteciki wigilijne robi się szybko, jednak najwięcej czasu zajmuje przygotowanie farszu. Grzyby wymagają namoczenia. Najlepiej zostawić je w wodzie na całą noc. Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść grzybów leśnych, zrób paszteciki z samą kapustą lub z dodatkiem pieczarek.

Zobacz w galerii, jak przygotować paszteciki z kapustą i grzybami krok po kroku

Paszteciki wigilijne z pysznym farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Sprawdź, jak je zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami
Paszteciki wigilijne z pysznym farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Sprawdź, jak je zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska

Paszteciki z kapustą i grzybami - przepis do wigilijnego barszczu

Liczba porcji ok. 40 pasztecików,
Czas wykonania: 3,5 godziny.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • łyżka cukru,
  • 5 dkg drożdży,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • opcjonalnie kminek lub sezam.

Farsz:

  • 800 g kapusty kiszonej,
  • 50 g grzybów suszonych leśnych,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować paszteciki z kapustą i grzybami?

Przygotowanie:

  1. Zacznij od namoczenia grzybów. Najlepiej zalać je wodą i zostawić na kilka godzin lub na całą noc.

  2. Namoczone grzyby odcedź i wypłucz, by nie było piasku. Zalej wodą i gotuj ok 40 min.

  3. Kapustę kiszoną odciśnij, jeśli jest bardzo kwaśna, to ją wypłucz.

  4. Ugotowane grzyby odcedź, ale zachowaj wodę z ich gotowania. Tą wodą zalej kapustę i gotuj do miękkości (ok. 45 min). Odcedź.

    Nasza rada: do gotowania kapusty możesz dodać listek laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego

  5. Grzyby i kapustę drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach.

  6. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż. Dodaj kapustę z grzybami i chwilę podsmaż, by odparowała woda. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  7. Przygotuj ciasto: mąkę posiekaj z margaryną, dodaj jajka, szczyptę soli, śmietanę i drożdże rozmieszane z łyżeczką cukru. Zagnieć i odstaw na 30 minut, by podrosło.

  8. Ciasto podziel na dwie części. Pierwsza rozwałkuj na prostokąt, przekrój wzdłuż (jak na zdjęciu w galerii)

  9. Na każdą część ciasta, wzdłuż dłuższego boku, kładź kapustę i zwiń jak roladę.

  10. Ciasto posmaruj roztrzepanym białkiem i pokrój na kawałki (jak na zdjęciu w galerii).

  11. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gotowe!

Nasza rada: przed pieczeniem paszteciki możesz posypać po wierzchu kminkiem, czosnkiem niedźwiedzim lub sezamem

Dodatki do pasztecików

Zaskocz swoich bliskich pysznymi, domowymi pasztecikami. Podpowiadamy, jak wykonać kruche, drożdżowe ciasto oraz farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów leśnych. Idealnie smakują podane na ciepło do wigilijnego barszczu lub zupy grzybowej. Wystarczy podgrzać je na 20 minut przed podaniem w 160 stopniach Celsjusza. Smacznego!

Zobacz także inne nasze świąteczne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Basic

Top Gadget Dziadek Do Orzechów Renifer

101,00 zł

kup najtaniej

House of Asia

House of Asia Mata bambusowa

7,50 zł

kup najtaniej

Oxo

OXO Wirówka do sałaty Mini 472

152,10 zł

kup najtaniej

KINGHOFF

Kinghoff chlebak z satyną kh-3203

96,00 zł

kup najtaniej

Maestro

Feel Maestro Chlebak (mr1672s)

92,00 zł

kup najtaniej

Joseph Joseph

Joseph Joseph Folio Zestaw 4 desek, rozm. M 60187

205,69 zł

kup najtaniej

Kela

Kela Marlo Kosz Na Owoce 28,5 Cm (12511)

121,96 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Paszteciki z kapustą i grzybami na Wigilię. Najlepszy przepis na pyszną przekąskę do barszczu - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na grodzisk.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie