Było to kolejne spotkanie w ramach projektu „Smaki Powiatu Grodziskiego”, w którym udział biorą wszystkie gminy od marca do sierpnia tego roku. Pomysłodawcą projektu jest dyrektor Biura Stowarzyszenie Marcin Burzyński.
Celem tych spotkań jest aktywizacja mieszkańców powiatu poprzez przypomnienie walorów tradycyjnej lokalnej żywności.
W warsztatach prowadzonych przez Marię Kociembę uczestniczyło 10 pań z Konojadu. Główną potrawą, którą przygotowano były „szare kluski” z boczkiem i kapustą, zupa szparagowa z wykorzystaniem lokalnego produktu i gołąbki.
Potrawy były oceniane przez panie ze Stowarzyszenie Kobiet Gminy Kamieniec a na degustację zostali również zaproszeni Wójt Gminy Kamieniec Piotr Halasz, Członek Zarządu Powiatu Grodziskiego Sławomir Górny oraz ksiądz proboszcz Stanisław Walenszczak z parafii pw. Św. Andrzeja Apostoła w Konojadzie.
Z przepisów, jakie zostaną zrealizowane w każdej gminie powstanie broszura kulinarna „Smaki Powiatu Grodziskiego”.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?