18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sylwester w domu - co przygotować?

MAL
Szybkie potrawy na sylwestra z przyjaciółmi proponuje Ewelina Rogulska nasza blogerka. Jej przepisy można znaleźć na blogu wtrawiepichci.blogspot.com. Zapraszamy!

Zainspirowana kuchnią i jej odkrywaniem, na swoim blogu wtrawiepichci.blogspot.com, publikuje w pamięci zatrzymane smaki, podejrzane i odkurzone gdzieś przepisy z sekretnych ksiąg idealnych pań domu. To smaki i obrazy z dzieciństwa, z odległych miejsc i podróży. Chce cieszyć podniebienia wybrednych smakoszy.

Gotowanie sprawia jej przyjemność, relaksuje. Ewelina Rogulska - Opolanka, od kilku lat związana z gminą Stęszew, prezentuje naszym Czytelnikom szybkie przepisy na domowego Sylwestra. Chcesz zaskoczyć gości wyjątkową kuchnią, niebanalną, z polotem? Skorzystaj z rad naszej ekspertki. Smacznego!

Oto przepisy:

Roladki z wędzonego łososia
Składniki:
Wędzony łosoś „atlantycki€œ-300 gram,2 kubeczki serka z oliwką, oliwki, cytryna, opakowanie tortilli.

Przygotowanie:
Placki tortilli na chwilę wkładamy do mikrofali. Następnie smarujemy je serkiem, na to kładziemy pokrojone oliwki i na to plasterki wędzonego łososia wcześniej skropionego cytrynką. Zwijamy całość jak naleśnik. Owijamy placki folią streczową na kilka minut, aby wszystkie składniki połączyły się. Następnie kroimy je na równe części o grubości około 3 centymetrów. To świetna przystawka, która smakuje z czerwonym winem lub domową nalewką.

Śliwki w szynce:
Składniki:

Opakowanie suszonych śliwek, szynka bauern.

Przygotowanie:
Zawijamy śliwki w plasterki szynki. Wbijamy wykałaczkę. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 15 minut, do zarumienienia. Śliwki są idealną przystawką przed głównym daniem. Smakują dobrze na ciepło i zimno.

Gruszki w cieście francuskim
Składniki:

Dwie gruszki, opakowanie ciasta francuskiego, łyżka brązowego cukru, łyżeczka cynamonu, łyżeczka goździków, dwie łyżeczki miodu, garść rodzynek.

Przygotowanie:
Na patelni układamy gruszki przekrojone na pół. Polewamy je wodą. Na to miód, goździki, cynamon, cukier brązowy i rodzynki. Gotujemy aż zmiękną pod
przykryciem przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy ciasto francuskie. Musimy z niego wykroić koło o średnicy 23 centymetrów. Gotowe gruszki przekładamy na ciasto, możemy polać je jeszcze wywarem, który zostanie na patelni. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 25 minut. Gruszki są idealnym deserem dla prawdziwych smakoszy słodkości.Świetnie smakują z kawą mrożoną, ale też i z gorącą czekoladą i z lodami waniliowymi.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na grodzisk.naszemiasto.pl Nasze Miasto