Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Turniej bezpieczeństwa w ruchu FOTO

Materiały UM Grodzisk
Turniej bezpieczeństwa w ruchu FOTO
Turniej bezpieczeństwa w ruchu FOTO Archiwum UM Grodzisk
Turniej bezpieczeństwa w ruchu FOTO. W SP Nr 1 w Grodzisku odbył się XVIII Turniej Bezpieczeństwa w Ruchu Drogowym. Wzięły w nim udział 4-osobowe drużyny ze szkół podstawowych i 3 osobowe z gimnazjów.

Turniej bezpieczeństwa w ruchu FOTO

W pierwszym etapie uczniowie pisali testy ze znajomości przepisów ruchu drogowego, następnie jeździli rowerem w Miasteczku Ruchu Drogowego, pokonywali tor przeszkód, a także wykonywali zadania z zakresu udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej. Zespoły osiągnęły bardzo dobre wyniki, pokazując, że znają zasady ruchu drogowego i potrafią zastosować je w praktyce. W kategorii szkół podstawowych najlepsze wyniki osiągnęła drużyna ze Szkoły Podstawowej Nr 1 w Grodzisku Wielkopolskim w składzie: Laura Kaminiarz, Wiktoria Stachowiak, Mateusz Szulc, Jakub Muszyński. Opiekunem drużyny jest pani Joanna Stempin. W kategorii szkół gimnazjalnych zwyciężyło Gimnazjum z Grodziska Wlkp. w składzie: Marceli Łajs, Wojciech Bobrowicz, Mateusz Kopaszewski, II miejsce zajęło Gimnazjum z Zespołu Szkół w Ptaszkowie. Kolejne miejsca w grupie szkół podstawowych zajęły następujące drużyny: II miejsce Szkoła Podstawowa

Nr 4 z Grodziska Wlkp., III miejsce Szkoła Podstawowa w Kąkolewie. Wszystkie drużyny otrzymały dyplomyi medale, a zawodnicy nagrody rzeczowe. Najlepsi zawodnicy turnieju Jakub Muszyński (SP1) i Krystian Pośledni (Gimnazjum Ptaszkowo) zostali nagrodzeni dwoma rowerami górskimi.

Turniej bezpieczeństwa w ruchu FOTO

Uwaga na fosforany w żywności
Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki te znajdziemy m.in. w: przetworach mięsnych i rybnych, przetworach mleczarskich, dżemach, napojach bezalkoholowych, lodach, ciastach i pieczywie, koncentratach zup, płatkach śniadaniowych. Producenci dodają je do żywności, ponieważ wpływają na uwodnienie białek, powodując wzrost wydajności gotowych produktów. Pełnią też rolę stabilizatorów i regulatorów kwasowości, a także emulgatorów i przeciwutleniaczy. Niestety spożywanie zbyt dużej ilości produktów zawierających fosforany może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Do jakich chorób prowadzi nadmiar fosforu w diecie?

Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.

od 16 lat
Wideo

Policyjne drony na Podkarpaciu w akcji

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na grodzisk.naszemiasto.pl Nasze Miasto