Przetwory z ogórków, papryki, fasolki szparagowej, pieczarek - to zimowe zapasy strażaków z granowskiej jednostki Ochotniczej Straży Pożarnej. Tegoroczna inicjatywa komendanta Zdzisława Gawrońskiego zyskała poparcie druhów, szczególnie tych z sekcji młodzieżowej i zabrano się do pracy.
Dziś na półce w spiżarce u granowskich strażaków stoi już kilkadziesiąt słoików. A będzie ich więcej...
- Podczas dyżurów żniwnych w naszej jednostce były chwile, gdy nie wyjeżdżaliśmy na akcje, a czas szczególnie najmłodszym druhom trzeba było zagospodarować mówi szef druhów Zdzisław Gawroński.
Zobacz informacje z gminy Granowo
- W ciągu roku mamy wiele imprez, dlatego takie zapasy zawsze się przydadzą. Wszystkie przetwory z pewnością skończą się jeszcze przed zimą, bo tak wszystkim smakują. Być może przygotujemy jeszcze klika słoików grzybów w zalewie, gdyż mamy w planach również grzybobranie - dodaje.
Przepisy na smaczne zapasy pochodzą z domowych zeszytów kucharskich - od mam strażaków i ich babć. Przetwory wyszły spod rąk Mateusza Tomczaka, Mikołaja Wróbla, Michała Andrzejewskiego i Patryka Błażejewskiego.
Mamy i babcie strażaków ochotników mają kolejny powód do dumy ze swoich chłopców. Oprócz tego, że na co dzień zmagają się z żywiołami, także wolny czas spędzają twórczo, doskonaląc kulinarne umiejętności. Poza tym, smaczne i zdrowe zapasy z pewnością dodadzą im sił potrzebnych do pracy na najbliższe miesiące...
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?