Tłusty Czwartek ma swoje korzenie w tradycjach pogańskich. Był to dzień zakończenia zimy i nadejścia wiosny. Obchodzono go jedząc tłuste potrawy, między innymi pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną, a wszystko to popijając winem. Dopiero w XVI w. w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków na słodko. Były one jednak inne niż te, które jemy obecnie. Wówczas w pączkach można było znaleźć migdał, komu się trafił taki pączek, ten mógł cieszyć się szczęściem i dostatkiem.
W piątek 22 lutego, w Trzcinicy odbyło się wielkie smażenie pączków. Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich spotkały się i z 10 kg mąki wyrobiły i usmażyły 400 sztuk pączków. Do nadzienia tych pyszności Panie użyły powideł z zeszłorocznych śliwek. Wieczorem przy kawie, wspólnie z Radą Sołecką oraz zaproszonymi gośćmi spróbowano wypieków. Spotkanie było też okazją do złożenia życzeń Paniom na okoliczność zbliżającego się Dnia Kobiet.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?